fpc

A fogszabályozásról röviden

A fogszabályozásról röviden

A fogszabályozó kezelés alatt a fogakat más helyre vagy más pozícióba (esetleg mindkettő) állítjuk be. A mozgatás során a fogak állapota még nem stabil. Megfelelő stabilitást a fogmozgatás befejezése után kb. fél évvel tudunk elérni a rögzített készülékkel, illetve az ez után alkalmazandó retenciós (kivehető) készülékkel.

 

A fogszabályozó kezelés megkezdésével a csontban átépülési folyamatok indulnak meg. (remodeling) Az optimális eredmény eléréséhez, majd megtartásához ezen folyamatoknak zavartalanul kell lejátszódniuk. A fogak körül kialakuló ínygyulladás (nem megfelelő szájhigiéné miatt jön létre), vagy súlyosabb esetben fogágygyulladás, az átépülési folyamatot megzavarja, súlyosabb esetben lehetetlenné teszi, aminek következtében csak a csont lebomlása történik és a fogak a készülék eltávolítása után kieshetnek.

Fogszabályozó kezelés aktív ínygyulladás, vagy aktív fogágybetegség esetén ellenjavallt!

 

A fogszabályozó készülékek

 

Sok szempont szerint csoportosíthatók. A legegyszerűbb, ha kiválasztunk egy szempontot, és úgy csoportosítunk, pl.: - vannak rögzített készülékek és vannak kivehető készülékek.

 Rögzített készüléknek hívjuk, mely készüléket a páciens állandóan visel és a készülék rögzítését és eltávolítását az orvos végzi. Pl.: Multibond készülékek, Tágítók, Szájpadlás-ívek, Linguál-ívek, stb.

Kivehető készüléknek nevezzük azokat a készülékeket, melyet a páciens maga helyez be, majd távolít el a szájából. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb kivehető készülék NEM éjszakai készülék, ugyanis optimális hordási idejük napi 14-16 óra, vagy több, tehát nappali időszakban is viselnie kell a páciensnek. Pl.: Lemezek, Funkciós készülékek, Extraorális készülékek, Láthatatlan fogszabályozó, Harapásemelők, csikorgatás gátlók, stb.

 

Minden egyes fogszabályozó kezelés tervezésénél a páciens pontos leírást és tájékoztatást kap az alkalmazható készülékekről és azok viselésének szabályairól, mely mindig egyénre szabott, hiszen mind különbözőek vagyunk, és különbözőségünk mértéke lehet kicsi, közepes vagy nagy.

 A fogszabályozásról röviden - mySmile

Mikor vágjunk bele?

 

A fogszabályozásról, mint szakterületről röviden elmondható, hogy alapvető célja elsősorban megelőző, azaz preventív, másodsorban kuratív: funkcionálisan és esztétikailag minél tökéletesebb fogazati állapot elérése.

Ezen a területeten nagy hangsúlyt kap a páciens által tanúsított közreműködés, mely hiányában a kezelés sikertelenül végződhet. A Páciensnek tisztáznia kell céljait az Orvos felé, együtt kiválasztani a legmegfelelőbb kezelési módot, majd közös munkával elérni a célt.

Esztétikai probléma: fogszabályozó kezelést indokol a torlódott, vagy éppen réses fogazat. A torlódott fogazatról tudni kell, hogy tisztítása nehéz, vagy esetleg nem megvalósítható, minek következtében a fogszuvasodási hajlam jelentősen nő. Réses fogazat esetén bizonyos erők hatására a fogak elmozdulása következhet be nem kívánt irányba.

Funkciós probléma: Nem megfelelő okklúzió és artikuláció hosszú távon izom, és izületi panaszokat okozhat, illetve nehezített légzést, horkolást, kialvatlanságot.

 

Tehát keressük fel a szakembert, ha:

-Ha esztétikailag nem vagyunk megelégedve a fogsorunkkal (torlódás, résesség)

-Kellemetlen szájszag (a torlódás miatt nem tudjuk tisztítani megfelelően a fogainkat, ami nem csak jelen lévő ételmaradékra, de akár szuvasodásra is utal. A szuvas fog ellátása, valamint pótlás készítése torlódott /szabálytalan fogazatban sokkal nehezebb, mint szabályos fogazatban.)

- Izom és izületi fájdalom esetén; izületi kattogás; éjszakai csikorgatás; horkolás;  illetve beszédzavar esetén érdemes fogszabályozó szakorvossal konzultálni.

 

Büszkén vállaljuk pácienseink véleményét

Arra kérjük, látogasson el facebook és google oldalunkra, hiszen pácienseink valós véleménye mindennél hitelesebb képet ad rólunk.

 

mySmile vélemények

 

mySmile Facebook vélemények

mySmile Google vélemények


Tapasztalja meg Ön is az önfeledt mosoly élményét!

Információ és bejelentkezés

 

Találjuk meg az Ön számára megfelelő megoldást!

Többet szeretne megtudni a láthatatlan fogszabályozásról, szeretné tudni, hogy az Ön számára megfelelő lehet-e ez a kezelés?

Jelentkezzen be hozzánk láthatatlan fogszabályozás konzultációra, és a konzultációs díjat (10.000Ft) a jövőbeni kezelés árában jóváírjuk!

 

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal a +36 70 90 70 90 4 -es telefonszámon, vagy az alábbi űrlap segítségével kérjen visszahívást most!

 

Érdeklődés, Bejelentkezés

Kérdése van? Időpontot szeretne egyeztetni? Kérjen visszahívást most!

Forduljon hozzánk bizalommal, munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!